1350-1600
Art nr 9236
Rikt ill. i färg och sv/v
Inbunden,
624 sidor,
Norstedts
Medlemspris 279 kr

SLUTSÅLD

Nu är det dags att presentera det nyutkomna band 3 av Sveriges historia. Som bekant kommer verket att omfatta åtta band, skrivna av olika experter, och de två första delarna (se s. 16) har redan fått ett entusiastiskt mottagande. Denna del, som är skriven av de i Cliosammanhang så välbekanta Dick Harrison (huvudredaktör för hela åttabandsverket) och Bo Eriksson, omfattar tiden 1350–1500.

Det är ingen slump att dessa tvåhundrafemtio år har fått en egen volym, författarna har medvetet valt att inte se årtalet 1523 (med Gustav Vasas trontillträde) som en gräns mellan två epoker. I stället framhåller man att de personer som reformerade den svenska staten på 1530- och 1540-talen agerade i mångt och mycket som medeltida makthavare.

Den röda tråden i band 3 utgörs av kampen för överlevnad i digerdödens tid, men det är också historien om hur krisen löstes, hur det svenska samhället gick från politisk anarki till att bli ett rike där makten var starkare och tydligare definierad än någonsin tidigare. Här kom också enskilda individer att spela en allt större roll och därför ges även stort utrymme åt individuella människoöden.

Antal recensioner: 0
Snittbetyg: 0