Tips & evenemang


Välkomna att lyssna på Cliopodden!

Cliopodden hittar du »där poddar finns« (t.ex. via apparna Podcaster, Soundcloud eller Acast på din telefon) eller följ någon av dessa länkar:

soundcloud.com/cliopodden
www.acast.com/cliopodden
itunes.apple.com

I maj 2018 släpptes de tre första avsnitten av den nya podcasten Cliopodden. ”Det finns ett omättligt intresse för historia”, säger programledaren Bo Eriksson.

Bokklubben Clio och sajten Historievärlden ligger bakom den nya satsningen Cliopodden. I varje avsnitt samtalar historikern och författaren Bo Eriksson med en historiker- eller författarkollega.

– Det finns ett omättligt intresse för historia som vi vill ta vara på. För den som vill hänga med i de historiska trenderna och fördjupa sina kunskaper är Cliopodden ett givet val. Fokus i programmet är förutom historia, böcker. Det kommer ut så mycket bra och spännande böcker om historia. Vi finns för dem som tycker att historia är både roligt och viktigt! säger Bo Eriksson.

– För oss på Bokklubben Clio var det ett naturligt steg att ta. Fokus i programmet är ju historia och böcker, och Clio har i över 30 år vaskat fram guldkornen i historieutgivningen, säger Annika Törnquist, ansvarig för bokklubben.

I första avsnittet samtalar Bo Eriksson med professorn i idéhistoria Svante Nordin, aktuell med boken Hitlers München, om hur staden München såg födelsen av den nationalsocialistiska rörelsen på 1920-talet. I avsnitt två berättar ekonomhistorikern Lars Magnusson om återkommande finanskrascher i historien och om boken Finanskrascher.

I kommande avsnitt blir det samtal med författaren och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om boken Gamla Uppsala – makt och människor i högarnas skugga (som beskriver de sensationella utgrävningarna) och med arkeologen Kent Andersson som i sin bok Völvor, krigare och vanligt folk levandegör glänsande guldföremål från yngre järnåldern. I juni gästar historikern Jenny Björkman Cliopodden för att tipsa om sommarläsning med historieanknytning.

Avsnitten är cirka en halvtimme långa.

Om Historievärlden

På Bo Erikssons historiesajt Historievärlden går det att ta del av recensioner av nyutkommen historisk litteratur och essäer på temat vetenskap och historia.

 

Människor och makter i högarnas skugga