Tips & evenemang


Det här är Clioakademien!

Under namnet Clioakademien presenterar vi föreläsningar och studiecirklar. Vi drar igång redan i januari 2019 med en studiecirkel i mikrohistoria under ledning av Anna Götlind, professor i historia vid Stockholms universitet och en erfaren cirkelhandledare.

Mikrohistoriska forskningscirkel om Stockholms kvinnor

Stockholm rymmer oändligt många historier om kvinnor – unga och gamla, kända och okända, vanliga och ovanliga – som väntar på att berättas. Under 2019 har Clios medlemmar möjlighet att delta i en forskningscirkel i mikrohistoria om kvinnoliv i 1800- och 1900-talets Stockholm.

Cirkeln omfattar tio tillfällen. Vårens träffar kommer att handla om vad mikrohistoria är, hur man sätter in den lilla historien i den stora, och om olika källor, i arkiv och på nätet, som kan vara användbara för den som vill skriva mikrohistoria.

Under sommaren ska deltagarna på egen hand forska och ta fram material till varsin kort artikel om någon eller några kvinnor i Stockholm. Höstens träffar kommer fokusera på skrivandet. Hur gör jag min text levande och intressant? Hur kan jag arbeta med bilder? Och hur skriver jag korrekta referenser?

 

-->